Hej!

It looks like you are situated in Sweden. Which site do you want to continue to?

Totalbelopp

                                    

Tillbaka till inspiration

Hej

Det finns mycket intressanta historier, bakgrunder och personligheter. Här samlar vi intervjuer med formgivare, arkitekter, personal, kunder, leverantörer och andra samarbetspartners. Trevlig läsning!

Qian Jiang, f. 1986
Produktdesigner

 

Tillbaka ^

Bekant överraskning 

 

Hur vill du beskriva din design?

När jag startar ett projekt funderar jag ofta på att skapa ett uttryck som människor kan relatera till. Så produktdesign för mig är som att designa en minnesbehållare. Det är den "bekanta" aspekten men också den "överraskande" delen. När det gäller formgivningen tenderar jag att hålla produkten med så få element som möjligt, få resultatet att bli en blandning av minimalistisk, funktionell och berättande. Om det också är poetiskt skulle det vara ett plus. Jag vill att designen överlåter fantasin till användaren.

 

Hur fick du idén till Skruvad?

Idén kom precis efter flytten till Sverige. När jag besökte en gammal träverkstad fascinerades jag av en träskruv som fanns i en traditionell snickarbänk, för att dra åt och lossa greppet på ett trästycke. Detta är sällsynt idag. Jag kände att jag kan göra något med det. Skruvad är en spontan reaktion efter det besöket.

 

Få mer information om Skruvad 

 

Skruvad, Qian Jiang

Skruvad, Qian Jiang

 

 

Mats Theselius, f. 1956
Möbeldesigner

 

                                       

Tillbaka ^

En bortglömd ritning

 

Vad har du för relation till hallen som rum?

Ingen särskild. Jag är snarare mere objektorienterad än rumsorienterad

 

Visst är det så att hatthyllan Funk egentligen formgavs för många år sedan men att den kom i produktion först nu?

Jag skickade över en ritning till Essem Design på nittiotalet som jag glömde hämta. De hade hittat den och föreslog att den skulle tas upp i produktion nu.

 

Du har en speciell relation till rostfritt stål. Hur kom du in på det materialet?

För det första är det så att man kommer bort från hela det resonemanget med ytbehandling, rostfritt stål kräver ingen ytbehandling. För det andra så är krom, som är alternativet, ett gift som samhället har stora problem att ta hand om och som småningom kommer att förbjudas. Rostfritt stål är lite som the end of the road, det blir inte bättre än så.

 

Du är en samlare av rang. Vad har det betytt för din formgivning?

Jag ser på mitt samlande på samma sätt som en författare samlar in stoff till en bok. Det handlar om att samla in information.Att hålla i de fysiska föremålen betyder mycket för mig när jag ska läsa av dem. Men jag har också mycket referensböcker med inriktning mot olika material.

 

Få mer information om Funk hatthylla

 

Funk, Mats Theselius

Funk, Mats Theselius

 

 

Maria Angantyr och Clara Lindencrona, f. 1979/1980
Inredningsarkitekter SIR/MSA | MFA

 

Tillbaka ^

Lekfullhet 

 

Maria Angantyr och Clara Lindencrona är inredningsarkitekter på Ahrbom och Partner med en utbildning från Konstfack. För Essem Design har Maria och Clara designat hatthyllan Minimalisten. Vi frågade dem om deras designprocess och om de har några rekommendationer om hur man får en hall att bli mer välkomnande.

 

Hur skulle ni beskriva er design?

När vi designar produkter eftersträvar vi att skapa rena linjer för att reducera allt till produktens sanna väsen. Tillsammans med det rena och enkla vill vi addera lekfulla detaljer. Funktion är en förutsättning som ska tala för sig själv, så att användaren känner sig säker. Vi gillar att använda material som åldras med en fin karaktär samt att designen ska vara tidlös. I vårt yrke designar vi normalt möbler efter specifika utrymmen och miljöer vilket gör att uttrycken kan variera från projekt till projekt.

 

Kan ni ge tips på hur man kan få sin hall att kännas mer välkomnande?

Hallen är hemmets första intryck! Måla väggarna med en glad färg eller en trevlig tapet så kommer dina möbler att framhävas på ett fint sätt. Tänk på att noggrann ljussättning är funktionellt och ger en fin känsla. Organisera din hall med praktiska hyllor och fack för förvaring. Tänk på att lämna några krokar oanvända så att era gäster känner sig välkomna. 

 

Få mer information om Minimalisten

 

Minimalisten, Maria & Clara

Minimalisten, Maria & Clara

 

 

Andreas Klippinge, f. 1981
Produktdesigner

 

                                       

Tillbaka ^

Småländsk påhittighet

 

Andreas Klippinge är formgivaren bakom Tamburin hatthylla och skohylla. Vi frågade honom kring idén bakom Tamburin och varför han gillar vårt landskap Småland så mycket.

 

Hur kom du fram till produktfamiljen Tamburin?

Produktfamiljen Tamburin kom till från min ambition att rita något "superfunktionellt". Valet föll på hallmöbler, viktiga för Svenska hem och helt oumbärliga då vårt Skandinaviska klimat har stora säsongsvariationer, som sätter våra hem på prov.

 

Hur ser din bakgrund ut?

Precis som Tamburin så kan man säga att jag är en lokal produkt från Småland, det var här jag växte upp och senare fick min utbildning. Jag har studerat hållbar design på Linnéuniversitetet i Växjö, där jag fortfarande bor och driver min designstudio. I tillägg till funktion och hållbarhet, tror jag också på kvalitet som håller över tid och precision i varje detalj.

 

Vad är så bra med Småland?

Småland är känt för att en stor grupp av företag i regionen levererar detaljer till många av de framstående möbel- och designföretagen i Sverige. Människorna i Småland är kända för sin påhittighet och sitt sätt att försiktigt ta hand om de resurserna som finns. Så med detta sagt gissar jag att detta skulle göra Tamburin till den mest typiska produkten i regionen. 

 

Får mer information om:

Tamburin hatthylla

Tamburin skohylla

 

Tamburin, Andreas Klippinge

Tamburin, Andreas Klippinge

 

 

Magdalena Holm, f. 1983
Hållbarhetsansvarig

 

Tillbaka ^

Hållbarhet

 

Magdalena Holm ansvarar för hållbarhetsarbetet hos oss. Nedan kan ni läsa hur vi gör Essem Design till ett grönare företag.

 

Vad innebär hållbarhet för er på Essem Design?

På Essem Design tror vi att det bästa sättet att värna om vår miljö är att skapa produkter som är formgivna och producerade att hålla över lång tid. Våra lokaler i Anderstorp är uppvärmda med bergvärme och vi använder också 100% grön el. För att minska på transporter och bidra till vår närmiljö använder vi Svenska och lokala leverantörer så mycket som möjligt. 

 

Kan du nämna några saker som ni aktivt jobbar med för att förbättra miljön?

Just nu installerar vi 204 solpaneler på vårt tak vilket kommer producera ca hälften av den elektricitet vi förbrukar på Essem Design. Vi har också bytt ut en av våra leverantörer till en annan leverantör som jobbar mycket aktivt med miljöfrågor, både vad gäller energiförbrukning och återvinning av material.

 

Vad är en bra hall för dig?

En bra hall för mig är både funktionell och stilfull. Man ska snabbt och enkelt kunna hänga upp saker, få en snabb överblick vad man har alla sina plagg och hallen ska vara enkel att städa. Det är därför jag tycker våra produkter är så bra.     

 

Läs mer om hållbarhet

 

Solpaneler på Essem Designs tak

Solpaneler på Essem Designs tak

 

 

Anna Johansson
Försäljning på Senab

 

                                       

Tillbaka ^

Kundunika lösningar

 

Anna Johansson jobbar med försäljning hos vår återförsäljare Senab. Vi har intervjuat henne om deras projekt för Kulturhuset i Stockholm samt hennes tankar kring sin egen hall. 

 

Berätta lite om Senab?

Senab är en av de ledande leverantörerna i Norden gällande interiör för offentliga miljöer. Vi tar oss an projekt inom allt från restauranger och barer till kontor och bibliotek. 

 

Varför valde ni Essem Design som en av leverantörerna i projektet för Kulturhuset?

Besökscentrum i nyligen renoverade Kulturhuset är designat av Maria Angantyr och Clara Lindencrona från arkitektbyrån Ahrbom & Partners. De hade föreskrivit Essem Design för detta projektet då Essem alltid är hjälpsamma och flexibla i att skapa kundunika lösningar vilket krävdes i detta projektet för att skapa en unik hallmiljö för Kulturhuset. En fördel är också att Essem har korta ledtider och en väldigt bra kundservice. 

 

Hur ser hallen ut hemma hos dig?

Min hall består av inte mindre än fem dörrar vilket gör att funktionalitet är nyckeln. Jag kom faktiskt över en Nostalgi kroklist i en second-hand butik. Den är nu i min hall och är perfekt för att organisera mina ytterkläder. 

 

Får mer information om:

Nostalgi klädställ

Senab

Ahrbom & Partner

 

Garderob från Essem Design i Kulturhuset

Garderob från Essem Design i Kulturhuset