Hej!

It looks like you are situated in Sweden. Which site do you want to continue to?

Varukorgen är tom

Totalbelopp

På bilden syns Tamburin hatt- och skohylla, tamburmajor Skruvad, krok Gloria, galge Triangel och skohorn Index. 

Så inreder du hemmet mer hållbart

 

En av de stora utmaningarna i vår tid är att vi måste börja ta hand om vår planet. Att göra aktiva och hållbara val i vardagen är avgörande däribland även inredningen vi konsumerar. Nedan delar Essem Design med sig av sina främsta insikter kring hållbara inredningsval för hemmet och hallen.

Den alarmerande rapporten från IPCC är tydlig – vi behöver göra en enorm omställning. Även aktiva och hållbara val vi gör på individnivå blir avgörande för att vi ska nå miljömålen. Små förändringar i inredningsvalen vi gör kan bidra till att skapa mer miljövänliga hem och en minskad klimatpåverkan i stort. Essem Design gick nyligen ut med en ny hållbarhetsrapport som berör deras arbete kring att skapa hållbara produkter som är formgivna och producerade för att hålla över lång tid. Det är avgörande att ha ett helhetsperspektiv av hållbarhet genom hela processen från formgivning till leverans och garanti. Baserat på rapporten vill de nu dela med sig av de främsta aspekterna att beakta under köpprocessen för att uppnå ett mer hållbart hem. Nedan är 4 perspektiv att ha i åtanke vid inköp av ny inredning till hemmet.

 

4 smarta tips för att handla mer hållbart

 

1. Att vara uppmärksam på inredningens material är en viktig grundsten

När man inreder är det av vikt att vara uppmärksam på vilka material man tar in till hemmet. För att skapa en hälsosam hemmamiljö både för sig själv och naturen är materialvalen en viktig grundsten. Vissa material kan kräva farliga kemikalier vid producering, däribland syntetmaterial. Materialvalen har även stor effekt på hur inredningen håller över tid. Ett exempel på ett hållbart material är aluminium. Det går att återvinna obegränsat utan att tappa någon kvalité över tiden.

 

2. Vikten av möjlighet till reparation och tillgång till reservdelar

Redan vid inköp av en ny inredningsprodukt är det av vikt att ta reda på möjligheten till reparation och tillgången till reservdelar. Detta är avgörande för att en produkt ska hålla över lång tid och för att undvika slit och släng konsumtion. Att konsumera inredning där det finns tillgång till reservdelar är ett enkelt sätt att förlänga livslängden för en produkt. Här hittar du reservdelar.

Att använda reservdelar är ett bra sätt att spara på både miljö och ekonomi.

 

3. Lokal och svenskproducerad design för att minska transporter

Vart inredningen är tillverkad är en viktig aspekt. Inredning som är producerad i närområdet gör det lättare att överblicka tillverkningen och därmed även dess påverkan på miljön. Att handla lokalt och svenskproducerat minskar onödiga transporter och därmed minskar även koldioxidutsläpp samt luftföroreningar. Närproducerad inredning tar dessutom i högre grad vara på de material som finns att tillgå lokalt.

 

4. Klassisk design som fungerar över generationer

Kanske det mest fundamentala i att leva en mer hållbar vardag är att vi måste konsumera mindre. För att vara mer varsamma med jordens resurser bör varje inköp vara genomtänkt. Det är av stor vikt att konsumera produkter som håller över tid, inte enbart kvalitetsmässigt utan även själva designen. Ofta bidrar inredningstrender till väldigt kortsiktig konsumtion. Vi borde istället fokusera på klassisk inredning som kan gå vidare till fler ägare och fungera över generationer.

Essem Design skapar tidlös design som håller i generationer. På bilden syns Classic hatthylla samt Mamakroken

 

 

Utvalda produkter för att inreda hemmet mer hållbart

Svartbetsad ek/Svart
Från 7397,00 SEK
Produktfamiljen Tamburin kom till i Andreas Klippinges målsättning att rita något “superfunktionellt”. Valet föll på hatthyllan, viktig för svenska hem och helt oumbärlig då skandinaviskt klimat med årstidernas stora växlingar, ställer höga krav på hallens prestanda.
Svartbetsad
Från 8059,00 SEK
Skruvad är en kapphängare som ger träskruvarna ett nytt syfte. Föremål kan hängas från vardera sidan och det är möjligt att montera utan att använda några verktyg.
Svart struktur
Från 355,00 SEK
När Joel Karlsson fick i uppdrag att ta fram en ny krok funderade han kring hur man kunde komplettera den traditionella kroken så att plagg utan hank slipper »krokmärken« i nacken.

Svart
Från 412,00 SEK
Galge tillverkad i ett stycke bockat stål. Hängarens rundade hörn minskar risken för att kläder fastnar och riskerar att repas.
Svart/Svart
Från 1620,00 SEK
I slutet av 1950-talet ritade Gunnar Bolin hatthyllan Classic. Dess runda former bröt ny mark och har skonat många huvuden från vassa kanter.
Svart struktur
Från 288,00 SEK
Jonas Bergfeldts krok Mama är en själfull krok som med öppna armar ger ett varmt välkomnande. Mama har tilldelats designpriset »Utmärkt Svensk Form« och har flera gånger uppmärksammats i internationella utställningar.