Hej!

It looks like you are situated in Sweden. Which site do you want to continue to?

Varukorgen är tom

Totalbelopp

                                    

Tillbaka till Essem Stories

Andreas Klippinge, f. 1981 Produktdesigner

Intervju med Andreas Klippinge Design angående Tamburin Kroklist

 

Hur såg designprocessen ut för den nya kroklisten? Vilken var din inspiration?

Inspirationen kom från två skilda världar; delfiner och flipperspel. När kroken är infälld sticker den upp över trälisten som en ryggfena på en lekfull delfin som korsar vattenytan. Kontrasten mellan den precisa tillverkningstekniken och den enkla mekaniska rörelsen är tagen från flipperspel. Precis som dessa är det svårt att hålla fingrarna borta, man vill nästan fälla ut en krok även om man inte behöver hänga något för tillfället.

 

Designen är självklart också baserad på klassiska kroklister med träknoppar för upphängning. Det var en mycket spännande utmaning att lägga till något helt nytt och ännu bättre på en så gammal design. Att kunna fälla bort kroken kändes som ett självklart val, eftersom upphängning vanligtvis är tillfällig. Detta måste göras genom tydlig kommunikation, på gränsen till lekfull.

 

Hur lång tid tog designen av kroklisten?

Essem Design gav mig en brief i början av våren 2020. Jag presenterade först idén om ”flipper”-kroken tillsammans med ett antal andra skisser. Men det var den här idé som var den mest genomarbetade. Produktutvecklingen startade 2021 och intensifierades under 2022 och avslutades i slutet av det året. I februari 2023 presenterades Tamburin-kroklisten under Stockholm Furniture Fair.

 

Vilka designelement hämtade du från hatthyllan och skohyllan till kroklisten?

Med Tamburin är funktion alltid i fokus, det är grunden för serien, en rak och rundad form följer. Vilket i sin tur kännetecknas av naturligt ek eller färgad ask och målad plåt i stål. Det ädla träet står för känslan och hög kvalitet på möblerna och metallen för dess finess.

Tamburin kroklist kommer i tre olika färger, ek, svart eller vit. Med antingen vita eller svarta krokar. 

 

Tamburin-kroklist är idealisk för användning i restauranger eller kaféer. Hade du dessa områden i åtanke när du designade produkten?

Faktum är att de synliga skruvhuvudena är en följd av att rikta produkten mot offentliga miljöer, såsom kaféer, skolor och hotell. Där vill du att det ska vara snabbt och enkelt att installera saker, särskilt om det rör sig om ett stort antal föremål. Skruvhuvudena kommunicerar också att det är en kroklist med hållbara och robusta egenskaper, som är stadigt fäst vid väggen.

 

Vilka funktioner måste en möbel för hallen uppfylla?

Hallen och köket är förmodligen de mest krävande områdena i huset därför är funktion nyckeln. Som designer försöker jag rita något med avsikten att det ska hålla för evigt. På det sättet försöker man få kvaliteter och funktioner med en lång livslängd, men som också är tillfredsställande för ögonen och som håller dig intresserad. I slutet av en produkts resa borde materialen lätt kunna separeras, sorteras och för att till sist få nytt liv igen.

 

Betydelsen av hallen som det första rummet i hemmet har förändrats de senaste åren. Hur har du som designer märkt av denna utveckling? Och hur har du själv designat hallen i ditt eget hem?

I nybyggda lägenheter har hallen många gånger nästan tagits bort och gästerna kommer direkt in i vardagsrummet. Det är förmodligen walk-in-closetens popularitet som man kan skylla på. Hallens försvinnande kan lätt innebära kaos för infrastrukturen i din egen bostad. Lyckligtvis har Essem Design produkterna för de små områdena och som också kan följa med ut i andra rum.

 

I mitt eget hem, ett radhus från början av 70-talet, som inhyser två vuxna och tre aktiva pojkar har jag en kombination av Tamburin hatt- och skohylla för gästerna och för de kläder och skor vi använder varje dag. Men vi har också ett par garderober som döljer det verkliga livets kaos.

 

Den nya utrymmessparande Tamburin kroklisten ska jag faktiskt skruva upp i ett nyrenoverat litet badrum. Att fälla ut en extra krok för handduk och en necessär är perfekt när man har gäster över natten.

 

Få mer information om Tamburin kroklist

 

På bilden syns en Tamburin kroklist ek/svart.

                                    

Tillbaka till Essem Stories